Un procés constituent en fase latent

  • Partits i entitats treballen en la fase ciutadana prèvia en espera que el Parlament s’activi
  • Constituïm ho identifica amb la campanya pel sí i Reinicia ofereix una metodologia

Tot i que sembla que hagi quedat a l’ombra per la irrupció del referèndum, un dels pals de paller del procés sobiranista, i potser un dels motius principals, continua sent el procés constituent; això és, el de redacció i aprovació de la constitució del futur país.

És cert que el gruix del seu vessant institucional hauria de venir, segons el full de ruta marcat, després de l’eventual triomf del sí, però la fase prèvia per recollir aportacions de la ciutadania, que també voldria implicar sectors no estrictament independentistes, s’hauria d’haver iniciat molt abans, tant que tothom coincideix que ja va tard. Després d’haver-ho plantejat en una comissió d’estudi ad hoc en el primer semestre del 2016 i en el debat de política general de l’octubre, s’espera que des del Parlament s’activin d’aquí a poques setmanes els mecanismes oficials a què es va comprometre, però mentrestant són ja diversos els partits i entitats, algunes en marxa des de fa temps, que han anat fent feina i que mantenen el procés constituent en estat latent, per tenir els deures avançats quan finalment es desencadeni.

De fet, la incorporació del referèndum i la seva consegüent campanya en el full de ruta fa que alguns hi hagin vist l’oportunitat de fer-ho coincidir amb la fase ciutadana del procés constituent. És el cas de Constituïm, entitat que es va crear fa un any per unificar les tres iniciatives paral·leles que havien sorgit des de la societat civil per redactar projectes de constitució.

Seguir l’enllaç a l’article | Via El Punt Avui

Contacta amb nosaltres

Pots posar-te en contacte amb nosaltres a
[email protected]