• Home
  • Notícies
  • Experts i la llengua a la futura República Catalana
L'Endemà del sí

Experts i la llengua a la futura República Catalana

Bona acollida dels experts a la proposta sobre el català a la futura República Catalana

L'oficialitat única del català es considera bàsica per garantir més ús social de la llengua, tot i que per si sola, no serà garantia suficient. 

La filòloga de la UB Carme Junyent, els historiadors Francesc Marco i el Diego Sola de la Plataforma per la Llengua i els membres del grup Koiné Blanca Serra i Joan Pere Le Bihan van debatre aquest dimarts al voltant de la proposta sobre llengua que fa el projecte de Constitució per a la República Catalana, del grup Constituïm.

El debat, que va presentar i moderar la periodista Eulàlia Domènech, va debatre els articles 3, 7 i 50 així com la Disposició Transitòria 1a del text de la proposta de Constituïm.

Els experts van coincidir a valorar positivament la proposta de Constituïm, considerant que és molt aclaridora d'aspectes com ara l'oficialitat única del català a la futura república, el període de transició per garantir els drets de les persones que no han estat escolaritzades a partir de la immersió lingüística o el reconeixement de l'aranès i la llengua catalana de signes. 

Carme Junyent va defensar que l'oficialitat de la llengua per si sola no és garantia que l'ús de la llengua estigui garantit i que, per tant, s'haurà de treballar per augmentar l'ús social del català en la futura República.

Per la lingüista Blanca Serra, el gran enemic de la llengua és el càlcul electoral d'alguns partits polítics que parlen de bilingüisme per no buscar-se problemes i l'autoodi. 

Francesc Marco i Diego Sola, membres de l'executiva de la Plataforma per la llengua, van destacar el potencial que pot tenir el català amb una legislació que el protegeixi de veritat i, sobretot, sense lleis que en restringeixen l'ús o en dificulten la seva implantació en àmbits com la justícia, l'etiquetatge o les industries culturals. Per ells, que Catalunya es converteixi en un estat és una gran oportunitat que pot situar Catalunya a un nivell d'altres estats amb llengües que tenen un nombre semblant de parlants.

El fundador de la Bressola i membre de Koiné, Joan Pere Le Bihan va advertir que si es cometés el despropòsit de fer cooficial el castellà a Catalunya, seria la primera vegada que aquesta llengua obtindria aquest estatus sense que fos per imposició i això podia tenir conseqüències nefastes pel català, que perpetuaria el seu desavantatge respecte al castellà.  

El cicle de debats "L'endemà del Sí" a l'Ateneu Barcelonès, és organitzat per Constituïm en col·laboració amb la Secció d'Estudis Polítics, Jurídics i Socials de l'entitat. 

Els debats volen exposar i, també, contraposar, visions i opinions expertes sobre com poden ser concretades importants temàtiques en la futura República Catalana.

El pròxim debat del cicle és:

27 de juny, 10h - sala Verdaguer
Ateneu Barcelonès (carrer Canuda, 6- Barcelona)

Qualitat democràtica
La separació real de funcions o un nou sistema electoral són també eines de transparència i anticorrupció? 
Amb Jordi Jaria, professor de Dret (URV)
Montserrat Nebrera, advocada
i Toni Fitó, del grup Constituïm

Presenta i modera: Anna Arqué

Contacta amb nosaltres

Pots posar-te en contacte amb nosaltres a
[email protected]