• Home
  • Notícies
  • “Renda bàsica universal; renda mínima; subsidis”, per Sebastià Sardiné

“Renda bàsica universal; renda mínima; subsidis”, per Sebastià Sardiné

Ha quedat palès en articles anteriors que amb l’actual sistema no hi haurà feina per a tothom. És molt il·lustratiu el treball de Gregorio Martín on es constata aquesta realitat. La digitalització i totes les noves tecnologies fan perdre llocs de treball no recuperables per moltes app i negocis virtuals que es creïn, on les big data son un bé preuat amb què especular.

Vegeu les esgarrifoses declaracions de Niño Becerra a L’econòmic 15.01.2017, entre altres: “El 2030 més del 50% dels llocs de treball actuals estaran automatitzats o hauran quedat obsolets”. “El 2008 es van recaptar 108.863 milions, i el 2015, 99.315”. Per sort, a Catalunya, les recaptacions socials i el pagaments de pensions estan més equilibrats.

Recordant la revolució industrial en temps de les selfactines, a mitjan segle XIX, la mecanització de llavors es va adaptar especialitzant treballadors i creant nous llocs de treball. Ara tenim un atur estructural endèmic, fruit de la disfunció entre antics treballs manuals i mecanitzats amb obrers actuals no reciclats i nous llocs de treball postdigitalització que aporten poc a la caixa social. Alguns Estats ja parlen de la distribució del treball: menys hores uns, unes poques hores uns altres… Treballadors 4.0, en diuen. Al Japó aposten per treballadors 5.0, que consisteix a repartir la feina entre tots. Algun autor com Joaquim Coello Brufau, prediu el possible final del capitalisme al constatar que hi ha un baix creixement, un augment de la desigualtat i un important increment del deute, familiar i estatal.

 

Seguir l’enllaç a l’article | Via Lliure i Millor

Contacta amb nosaltres

Pots posar-te en contacte amb nosaltres a
[email protected]